7 жанра изкуство в “Искам нещо да ти разкажа”

 7 жанра изкуство в “Искам нещо да ти разкажа”

Ново арт пространство ще представи на пловдивчани и гости на града седем жанра изкуство, дело на пловдивски творци от различни поколения и школи.

Арт Club N’Joy, създаден преди година, за пореден път предоставя своето споделено пространство за интересни и разнообразни събития, които ще продължат до декември 2023г.

Проектът, събиращ в себе си разновидности на въображението и таланта, се нарича „Искам нещо да ти разкажа“ и има за цел да развие културния живот извън централната част на Пловдив. Мисията му е да привлече нови публики и независими, но доказали се артисти, културни дейци, ученици и техните преподаватели по изкуства.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. В него са включени 7 под проекта:

Дискусионен клуб „Пловдивски ракурси“, в който ще се разказва и обсъжда миналото, настоящето и бъдещето на хилядолетния Пловдив. Ще се водят дебати и обсъждат предложения, свързани с историческия и социален живот на града. Водещи ще са директорът на „Музей на авиацията“ в Крумово Рада Банялиева и Иванка Митева.

Поредицата „Литературно соаре“, насочена към създаването на тематични литературни четения на избрани произведения, с акцент върху творчеството на български автори. Основната цел е възпитаването на вкус към българското писмено наследство и популяризирането на пловдивски творци, включително на дебютни поетични и белетристични произведения. Създатели и водещи са актрисите и писателки Виделина Гандева, Паулина Гегова и Валерия Минева.

Концерти с анализ на Пловдивски музикално-артистичен форум „Кармен на Мериме и Кармен на Бизе“, в които един от най-известните женски оперни образи, този на Кармен, ще бъде разгледан във всичките си интерпретации и изследван чрез музиката. Режисьор на проекта е Дима Димитрова, музикален директор – Милена Захариева, а изпълнителите са Светлана Иванова, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова–Иса, Камен Курдов, Марчо Апостолов, Ивайло Джуров, и пианистката Доротея Дърварова

„По света с 8 ръце и прекрасни гласове“ – концерт на Пловдивски музикално-артистичен форум с шедьоври на различни композитори от далечното минало до наши дни. Всички произведения ще бъдат изпълнени на 4, 6 или 8 ръце от доц.д-р Надежда Кузманова, Маринела Маринова, Ваня Балева и Милена Захариева в съчетание на красивите гласове на Елена Чавдарова –Иса, Евгения Ралчева, Светлана Иванова и Марчо Апостолов.

Изложбената поредица „Ръцете ми говорят“, където с помощта на куратора Емилия Арабаджиева, в продължение на месеци ще бъдат представени различни творби на утвърдени художници, студенти от АМТИИ и талантливи ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства.

Вечерите наречени – „Джаз в квартала“ на популярния пловдивски джаз музикант и композитор Мирослав Турийски, в които ще представя свои даровити колеги от родната сцена. Освен на място, концертите ще се излъчват и онлайн, за да достигнат до всички любители на музиката, родила се в края на 19. век в Ню Орлиънс. 

„Разкажи ми …“ Артистични и образователни събития за професионално развитие и кариерно ориентиране на ученици с интереси в изобразителното изкуство, фотографията, аудио-визуалното изкуство и видеографията на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Събитията и работата по определени задания ще дадат на младежите възможност да опознаят и използват различни пространства и да придобият умения за творчество в нестандартна и/или неформална социална среда, насочвани от своите медиатори – учители от училището. 

Четири от под проектите ще бъдат реализирани в Арт клуб N’Joy, двата концерта на Пловдивски музикално-артистичен форум ще се осъществят в Културен център „Тракарт“, а този на Национална художествена гимназия ще се реализира поетапно в различни части на града. 

***

Входът на всички събития е свободен, а инициатор на идеята е Мариана Ангелова Вълчева, председател на Сдружение „Кей – Търн“. Тя е завършила и двете си висши образования в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, съосновател и главен мениджър на театър „Хенд“, собственик и хореограф на Арт формация „Денс Мания“, организатор на културни събития и творец с над 25 години опит зад гърба си.

Можете да следите за допълнителна информация около програмата на проекта на официалната страница на сдружението тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »