Какво да очакваме на IPFF 2021

 Какво да очакваме на IPFF 2021

Поставяйки фокус върху портрета като специфична кинематографска призма, второто издание на IPFF представя в своята официална селекция 55 късометражни филма, разпределени в няколко тематични прожекци. 

Пълната филмова програма на фестивала можете да проследите тук, а в следващите редове можете да се запознаете с някои от най-интересните заглавия.

СРЕЩИ С НЕОБЯТНОТО (17 ноември, Дом на киното)

My Stellar Tale / Моята звездна приказка (15:00) България
Режисьор: Андрей Чонов Христозов
Категория: Колективен портрет

Документален филм за Планетариума на град Смолян. История за нощното небе, преходността на Живота и връзката между човек и машина.

Tália / Талия (25:42) Португалия
Режисьори: Давид Гомес, Педро Круз
Категория: Филмов портрет

Наталия е на 75, от Португалия, и се занимава със занаята и изкуството на рогозките. Още от ранните й дни, във време и място, които не познават изобилие, рогозката е централна част в простия начин на живот. Животът и занаятът на Талия се преплитат в документален филм с елементи на магически реализъм.

ПОДЗЕМЕН КЛУБ ЗА ФИЛМОВИ МЕЧТАТЕЛИ (18 ноември, Дом на киното)

Dear tree, please don’t spill on our grave. / Скъпо дърво, моля те, не се изсипвай на гроба ни. (15:04) Швеция
Режисьор: Йон Кьовеш
Категория: Филмов портрет

Филмът разсъждава за историята на човечеството и в опит да я осмисли пита: „Как стигнахме до тук?“ или „Какво е това, все пак?“. Следват други въпроси. И още – за авантюристичната Анна, която живее в тоалетната и случайно си прави парти изненада.

A Morning At The Museum / Утро в музея (10:35) Израел
Режисьор: Тал Грийнбърг
Категория: Филмов портрет

По време на посещението си на място, което никога не се променя, Асаф се чуди как са се променили той и съпругата му Михал във времето. Случайна среща го подтиква да избере между съвършено непозната жена и съпругата си, която познава.

НЮАНСИ НА ТИХ КАТАРЗИС (19 ноември, Дом на киното)

The Gift / Дар (30:00) Великобритания Режисьор: Бари Джей Гиб
Категория: Филмов портрет 

„Дар“ е последното произведение на Барбара. История, която наднича в душата на човек, който няма какво да доказва или да губи. През цялото време подходът на Барбара към творчеството, изкуството, живота и смъртта се преплита, изграждайки свой собствен забележителен човешки колаж, който ще остави зрителите вдъхновени и развълнувани.

Still Life on the Island / Неподвижен живот на острова (15:45) Нидерландия
Режисьори: Никол Бойтлер, Ж. де Грааф
Категория: Портрет в движение

Поетичен танцов филм, отдаващ почит на съзерцанието и силата на природата. В диалог с вятъра, приливите и отливите, творбата е своеобразен медитативен ритуал, за да сме заедно, макар и на разстояние и в унисон с естествената среда около нас. 

ПРАЗНУВАЙКИ КИНОТО И ПОЖЕЛАВАЙКИ СИ СМЕЛОСТ (20 ноември, Културен център G8)

Faith of Life/ Вярата на живота (16:29) Венецуела
От Centro del Movimiento Creador
Категория: Алтернативен портрет

“Вярата на живота” е свидетелствo за съществуването на образи, задаващи въпроса за състоянието на Аз-а в очевидно обикновената реалност, като същевременно показват поезията на мистерията, която дишаме.

Back in the Island / Обратно на острова (04:13) Доминиканска република
Режисьор: Аманде Вайе|
Категория: Филмов автопортрет

След емоционално изтощаващ период, художничката Аманда Вайе търси утеха в местната доминиканска култура, потапяйки се в цветовете и текстурите, които някога са й били толкова познати. Пътешествие към себеоткриване, късометражният филм се превръща в извор на вдъхновение за нова поредица картини на Аманда.

Muse / Муза  (20:08) България
Режисьор: Свилен Славов
Категория: Филмов портрет

Цигулар, чиято слава е вече зад гърба му, и неговият съсед се опитват да намерят изгубеното вдъхновение. И двамата бързо научават, че мистериозната муза може да се блъсне във вас в най-неочакваните моменти и по най-неочакваните начини.

Ostarbeiters / Остарбайтери (22:54:00) Беларус
Режисьор: Алес Лапо|Категория: Колективен портрет

По време на Втората световна война повече от 2,7 милиона души са депортирани от Съветския съюз в Германия, за да извършват принудителен труд. В изгнание те са наричани „остарбайтери“, източни работници. След освобождението, в родината, ги очаква ново предизвикателство…

МНОЖЕСТВО ЗНАЧЕНИЯ, МНОЖЕСТВО ЧУВСТВА (24 ноември, Пловдив, клуб „Фарго“)

Moving Barcelona / Барселона в движение (6:21) Великобритания
Режисьор: Джеван Чоудхури
Категория: Портрет в движение

Вълшебна танцова история за столицата на Каталуния – град, борещ се с криза на идентичността. Въпреки големия си напредък, Барселона открива стари рани. Това е осмият филм в награждаваната колекция от произведения на режисьора Джеван Чоудхури, който улавя света като сцена. 

Sebastienne / Себастиен (13:29) Испания
Режисьор: Хосе Алберто Андрес Лакаста
Категория: Портрет в движение

Пристигането на мистериозна гравюра за мъченичеството на Свети Себастиан, в историческия дворец на Aljafería (Сарагоса), събужда духа на старите му инквизитори, възраждайки вечните страсти – вини и желания.

ТЕКСТУРИ НА ВЪЗПРИЯТИЯТА (26 ноември, Велико Търново, Залата)

Rust / Ръжда (29:59:00) Полша
Режисьор: Рафал Малецки
Категория: Филмов портрет

Интимен портерт на артист-заварчик. Мариола обикаля постиндустриалните зони в търсене на скрап, който използва в произведенията си. По време на процеса на заваряване тя създава ужасяващи скулптури на животни, андроиди и деца, засегнати от войната. Изпълнява обсесивната си нужда да създава изкуство, въпреки болезненото състояние на ръката си.

 И ТЪНКИТЕ КОРЕНИ УСТОЯВАТ НА ВЯТЪРА (27 ноември, Варна, Хале 3)

 homecoming / връщане у дома (29:59:00) Естония
Режисьор: Акио Югучи
Категория: Филмов автопортрет

„връщане у дома“ разказва за пътуването на Акио Югучи обратно към родината, след 5 години отсъствие. Филмът е съболезнователно писмо до баща му, който живее в Япония, в зона с висок риск от земетресения и цунами вълни.

Cities of Ladies / Градове на момичета (05:47) Великобритания
Режисьор: Ким Нос
Категория: Портрет в магически фенер

Завладяваща поетична анимация, създадена чрез мултидисциплинарни артистични практики, за да насърчи надеждата и окуражи себеразвитието. Филмът е вдъхновен от „Книгата на дамския град“ на Кристин де Пизан, италианска писaтелка от късното средновековие.

Остават броени дни до старта на фестивала на 17.11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »