Дни посветени на китарата с GuitART Festival

 Дни посветени на китарата с GuitART Festival

От днес стартира фестивалът посветен на ритмичната китара и нейните жанрови разновидности. В следващите четири дни се подгответе за поредица от концерти, които ще отпразнуват красотата и многото лица на този така любим инструмент!

GuitArt Festival ще предложи на почитателите си концерти, майсторски класове, лекции, международен конкурс за класическа китара и различни музикални работилници.

Ето и какво предстои:

Днес, 06.10.22 от 19:00ч. в студиото на БНР – Пловдив, ще гостува Китарен ансамбъл „Академика“, който включва настоящи и бивши студенти по китара на АМТИИ в Пловдив. Репертоарът на състава е с богата гама от класически произведения, както на именити композитори, така и на съвременни български и чужди автори. След тях, на сцената ще се качи младият български виртуозен китарист Георги ДимитровЖожо – победител в конкурса за класическа китара, GuitArt 2018. За финал на първия ден ще бъде един нов проект на виртуозният старозагорски китарист Ангел Демирев „Angel Demirev Folk Quartet“. Началото е планирано за 21:00ч. на сцената на фестивалния клуб Bee Bop Café.

На 07.10.22 от 19:00ч. отново в студиото на БНР – Пловдив, кубинският китарист с австрийско гражданство проф. Марко Тамайо ще представи пред пловдивската публика премиера на своя нов музикален проект. Китарният ден ще завърши в клуб Bee Bop Café в 21:00ч. часа с вдъхновяваща музика, представена от пловдивските музиканти от Александър Леков Трио

На 08.10.22. от 19:00ч. в студиото на БНР – Пловдив, Трио „Ралченица“ (Петър Ралчев – акордеон, Мие Огура (Япония) – флейта и Атанас Уркузунов – китара) ще зарадва на живо пловдивската публика. След това, известната на пловдивчани фламенко/фюжън група Del Padre ще изнесе огнен концерт в Bee Bop Café от 21:00ч.

На 09.10.22 е е втората и най-важна част от международния китарен конкурс, когато журито ще излъчи и финалист. Победителят от конкурса ще бъде официално обявен и награден в Епископската базилика на Филипопол от 19 часа, непосредствено преди концерта на една от легендите в света на класическата китара, гръцкия виртуоз Костас Коциолис.

***

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година. Всички събития от програмата на фестивала са с ВХОД СВОБОДЕН.

Повече детайли за програмата на събитието можете да откриете ТУК

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »