Фестивалът Francofolies de Bulgarie предстои през юни

 Фестивалът Francofolies de Bulgarie предстои през юни

Международният фестивал Francofolies de Bulgarie e едно от най-ярките мултижанрови събития за представяне на съвременна френска култура в национален мащаб с издание в Пловдив.

През 2024г. събитието сменя локацията си и ще се проведе на стадион „Ботев“ на 21 и 22 юни. Гости на това издание ще бъдат Нувел Ваг, Уили Уилям, Ищар, Делукс, Барбара Прави и Неж. Творческата концепция на фестивала е да се срещат представители на различни култури, видове изкуства, възрасти и интереси.

Първата вечер на фестивала обещава много танци и изключителна атмосфера. Към вече обявените любими на публиката имена на изпълнителите Ищар, Dj Willy William и Нувел Ваг, ще се присъединят и добре познатите у нас Паров Стелар. Маркус Фюредер, по-познат под името Паров Стелар /Parov Stelar/, е най-популярният на международна сцена австрийски музикант. Считан е за един от пионерите на стила електро суинг.

На 22 юни, събота, Към Делукс, Барбара Прави и Неж, част от програмата на втората фестивална вечер, ще се присъедини една от най-успешните танцови групи в Обединеното кралство за последното десетилетие – Рудиментал /Rudimental/. Рудиментал са британска дръм’н’бейс банда. С четири албума зад гърба, платинени сингли, милиарди онлайн слушания в стрийминг платформите и концерти по цял свят, вече над 10 години Рудиментъл поддържат имиджа си на музиканти, които умеят да създават хитове.

Програмата предвижда и творчески срещи и изяви на млади артисти от Пловдив и страната, на събитието ще бъдат поканени и талантливи творци, занаятчии и др. от Пловдив, както и младежи и деца от Пловдивските школи по изкуства, за да се присъединят към голямата сцена на Франкофоли. Ще бъдат организирани  творчески ателиета за най-малките.

Основна част от  събитието е единственият по рода си образователен модул, в който ще участват изявени деца от всички френски гимназии в цялата страна, които в рамките на три дни ще дебатират  по теми, само и единствено на френски език.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »