Предстои първата самостоятелна изложба на Димитър Павлов

 Предстои първата самостоятелна изложба на Димитър Павлов

Независимото артистично пространство Галерията/ Galeriata кани пловдивчани и гости на града на откриването на първата самостоятелна изложба на художника Димитър Павлов на 29 юни от 19:00ч. до 22:00ч.!

Селекцията от творби на Димитър Павлов представя различни етапи от развитието му като млад живописец – както от началните му години в Националната художествена академия в София, така и от последните му три семестъра като магистър.

Избраните за изложбата творби носят разнообразен характер и проследяват различните стъпки в живописните му търсения и идеи. Редуващите се хроматични или минорни образи създават своя логика и вътрешна последователност.

За Димитър „стъпките“ са следи от движение и присъствие – пристигнало или заминало, спомени или белези от преживяното.

Смятам, че живописта е медията, в която най-пълно мога да изразя художествените си търсения и идеи. В картините си търся чувството като обект на изобразителните ми стремления и то доминира над предметната образност.

Стремя се да изобразя важни за мен състояния на искреност, към които да мога да се връщам, щом успея да ги запечатам върху платното.

В последните си работи търся чувството чрез спомена. Както за индивида споменът е репер по пътя, така и за хората произведенията на изкуството са стъпки по пътя на художественото и културно развитие.

Как се изобразява един спомен, как изглежда и какво остава от една предметност , когато времето и чувствата ни преминат през него и го асимилират?

От него остава важното за нас, това, което не искаме да си тръгне безвъзвратно, това, което искаме да запазим, да уловим. По презумпция целта на изкуството е да изрази есенцията на живота. То се опитва да изрази на пръв поглед невидимото, но и крайно важното по начин, който претендира да остане във времето.

Тук намирам и връзката между спомените и изкуството. Какво е една картина, ако не спомен за нещо, ако не опит да запазим нещо?“ споделя Димитър.

Димитър Павлов

Димитър Павлов е роден през 1998 в гр. Пловдив. Завършва НХА, специалност Живопис, ОКС бакалавър през 2022 г. и ОКС магистър през 2024 г.

Сред скорошните изложби и проекти, в които е участвал са:

Национална изложба-конкурс за живопис и скулптура – Млади Български Художници, зала „Райко Алексиев“, София, 2023; Изложба на Дипломираните бакалаври в НХА, Изложбени зала на СБХ, ул. „Шипка 6“, София, 2022; „В началото IV” – Млади български художници, изложбени зали на СБХ ул. “Шипка 6”, София, 2022; Изложба в музей “Борис Христов” по проект “Синестезис”, 2022; Пленер „По стъпките на Майстора“, с. Шишковци, 2019 и 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »