Мира Мохсен и Arterra за “Анатомия на пространството”

 Мира Мохсен и Arterra за  “Анатомия на пространството”

Мили приятели, представяме ви на хоризонта визуалния артист и наш приятел – Мира Мохсен! Днес тя ни разказва за съвместния й концептуален проект с Arterra – Анатомия на пространството (експериментален филм-инсталация).

Проектът цели да представи пространството не само като самостоятелен факт, но и засяга темата за значението му в нашите съзнания. В метафоричен, буквален и метафизичен смисъл.

Съчетавайки елементи от личния си опит, собственото й съзнание и заобикалящият я живот, Мира се впуска в направата на инсталационна версия на визията си за пространство.

В есенцията на инсталацията и късометражния филм стои нейното желание да сподели посланието за осъзнатата истина, че всяка посока, където и да се намираме, е красива и ни носи уроци и знание в споделената ни реалност. Онази, в която живеем под едно небе и минаваме заедно по избрани и недотам предпочетени от всички нас общи пътища.

Мира партнира в проекта си с арт филм платформата Arterra, която е създадена от Яница Генова и Теодора Джерекарова, през тази година, и цели да представя независимите български артисти. По осъществяването на идеята се включват и Flying Avocado Aerial Filming and Photography.

След няколко срещи, в които едипа на Мира Мохсен и Arterra намират много сходства в творческите си идеи и мироглед, те решават да направят късометражен филм, който разказва и представя инсталацията “Anatomy of space“.

Късометражният филм ще бъде готов в края на септември и ще бъде достъпен както онлайн, така и ще се състои премиера в галерийна среда (която ще бъде обявена по-нататък). Официалната премиера ще се състои в клуб Fargo.

Основната директива на филма е да демонстрира и разкаже какво всъщност е пространството (вътре и извън нас) и с какво го изпълваме. А какъв по-хубав саундтрак за това от парчето на Gravity Co. – Track Lost Satelite от албума Lost Satelite?!

Анатомия на пространството” е съвместен проект, който дава тон и поле за колаборация между различните отрасли в съвременното изкуство. Артистите споделят, че в България се крие голям потенциал и заявяват, че искат да бъдат част от искрите на вдъхновение, които да разпалят огъня на съвременното творческо развитие у нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »