Има ли място расизмът в град като Пловдив

 Има ли място расизмът в град като Пловдив

Подбудени от поредната вандалска проява, с расистки характер, днес решихме да обърнем малко повече внимание на този въпрос. Има ли място расизмът в град като Пловдив, който векове наред е бил дом на разнообразни етноси и до ден днешен предоставя една мултикултурна, толерантна и приветлива среда за живот?

Иска ни се отговорът да е “не”, но за жалост, разхождайки се из града често попадаме на различни символи (свастики, надписи, вандализирани снимки и кампании), които сочат друго. Най-пресният случай е от снощи, в центъра на града. Стените на къщата до Кино “Космос” са осъмнали с надпис с расистко съдържание, който днес е бил спешно почистен от ОП “Чистота”.

Защо във време на глобализация, константен апел към толерантност и все по-достъпна информация, тези явления продължават да се случват? Защо след година, като тази, която отмина, отново виждаме масово послания на омраза, вместо такива за любов и добродетел?

Причините за това са много, особено в исторически план, но този резултат не отива на най-стария град в Европа. Поведение присъщо за 17-ти и 18-ти век далеч не е актуално. Не тук, не и сега.

Абсолютно всеки има право да изразява себе си и мнението си, по начин, който не пречи другиго и не застрашава никого. А ние знаем, че хората под тепетата са изтъкани от качества, с които достойно да се грижат за обществото и града си, както и за неговия лик пред света!

Та, да завършим с конретен отговор – Не, расизмът няма място в град като Пловдив и се надяваме подобен тип прояви да са все по-рядко срещани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »