Гледайте “Занаяти по наследство” идния понеделник

 Гледайте “Занаяти по наследство” идния понеделник

Този понеделник ви каним на едно малко по-нестандартно събитие, наситено с културни нюанси и традиции. Сдружение “Изкуство Днес” представя документалния филм “Занаяти по наследство“. 

Филмът представлява документална колекция от портрети на занаятчии в кв. „Столипиново“, Пловдив. Прави един почти графичен разрез на общността там, показвайки ни и млади, и възрастни, и традиционни, и модерни хора, но всички обединени в едно – желанието да живеят и работят по достоен начин чрез собствените си ръце и уменията си. Героите от Столипиново са едновременно силни и раними в своята непосредствена искреност относно все по-несигурните условия за труда им.

Идея, сценарий, режисура, монтаж и основната част от операторската работа е на Осман Юсеинов. Той самият е занаятчия в квартал „Столипиново“ –  майстор-ювелир. Затова филмът носи заряд на саморефлексия, както за занаятчийския начин на живот, така и за общността от кв. „Столипиново“, която рядко бива представяна в тази светлина. Това е първият филм за Столипиново правен „от“ Столипиново и премиерните му издания се радват на голям успех.

Осман Юсеинов е завършил АМТИИ – Пловдив през 2013 г., има редица инсталации и участия в изложби, но това е първият му филм. Завършва и магистратура по „Живопис“.  

Колаборацията по създаването на филма през 2021 г. е част от инициативите на Дуварколектив за създаване на изкуство съвместно с автори от общността и отворено към публика от общността.  

Дуварколектив обединява антрополога Никола Венков (ИФС при БАН), художничката Хана Роуз и партньори от квартала. От 2018 г. те развиват концепцията си за съвместно правене на изкуство, с предишни изложби като „Дувармузей: Изкуство на срещата“ (2020 г., Гьоте-институт) и „Красотата, която споделяме“ (2019 г., Пловдив – Европейска столица на културата).  

Гледайте прожекцията в Стария град, Лапидариума на 16 май, понеделник, 21:00 ч.  ул. „Витоша” №1, Пловдив

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »