Най-доброто от 2023 с How2Plovdiv

 Най-доброто от 2023 с How2Plovdiv

How2Plovdiv 2023 Recap

В началото на новата година, преди да се отправим към новите приключения и предизвикателства на 2024г., ви каним на един кратък обзор! Изминалата година ни донесе много, но нека си припомним най-интересните акценти от страниците на How2Plovdiv и културния живот в града под тепетата през 2023г.

1. How To Plovdiv?

По чисто хронологичен ред, няма как да не започнем със символичния гид How To Plovdiv. В рамките на няколко материала се опитахме да адресираме теми, които са интересни и полезни за туристите на града. Можете да разгледате повече за това тук.

2. Mood Masters

На бял свят се появи и поредицата Mood Masters, където ви срещнахме с някои от най-нашумелите алтернативни селектори на клубната сцена в Пловдив и София. Ако случайно сте пропуснали, можете да прочетете за тях тук. Очаквайте още изненади от Mood Masters през 2024г.!

3. Kool & The Gang

През 2023г. Античен театър Пловдив посрещна легендарната соул и фънк банда Kool & The Gang. Публиката не спря да танцува на хитови парчета като “Jungle Boogie“, “Celebration“, “Get Down On It” и много други. Разбира се, всичко това се случваше допреди да завали един от най-сериозните порои за това лято.

4. Отвори врати музеят на Драматичен театър Пловдив

През февруари, екипът на ДТП опита да събере и подреди паметта на първия професионален театър под формата на модерен и интерактивен музей. Пространството за тази цел е разположено в бившата “Огледална зала” на ДТП и съдържа ценни архиви, афиши, плакати и снимки, както и първият театрален летопис.

5. TDK издадоха албума "Неместа"

Третият дългосвирещ албум на пловдивската експериментална група ТДК излезе през март. Разбира се, това предизвика фурор и беше темата на пловдивския ъндърграунд през остатъка от 2023г. Ако самият албум не беше достатъчен повод за вълнение, то споменаването на бандата в предаването на Anthony FantanoThe needle drop беше финалният щрих!

6. Донка Ангъчева и премиерата на "Apassionata"

През май месец се състоя премиерата на документалния филм на Георги Тошев, посветен на Донка Ангъчева. След бляскава премиера и възторжен прием във Виена, документалният филм “Appassionata”, посветен на голямата пианистка Донка Ангъчева беше представен и в българската столица на културата и роден град на виртуозната изпълнителка – Пловдив. 

7. LP се разходи по главната

Само ден преди старта на Francofolies de Bulgarie (където имаше участие), световноизвестната певица LP съвсем спокойно се разходи по главната улица в Пловдив. В онлайн пространството, нейната визита предизвика бурни реакции и огромен интерес. Въпреки това, по главната улица изглежда малко хора я разпознаха.

LP in Plovdiv 2023

8. Plovdiv Stage Park

През 2023г. пловдивчани и гости на града се сдобиха с ново любимо кътче, където да си почиват и да се забавляват на открито. Обособеното пространство на Plovdiv Stage Park бе открито в подножието на Младежкия хълм. Разгледайте локацията в официалния им трейлър тук.

9. Първото издание на Station Street Festival

Говорейки за фестивални територии и културни мероприятия, през септември 2023г., улица “Иван Вазов” стана пешеходна за 10 дни. Причината за това беше първото издание на Фестивал “Улица Станционна”. Събитието предостави възможността на любителите на музиката, геймингът и науките да се докоснат до невероятни музиканти, обещаващи стартъпи и любопитни представители на гейминг съсловието под дебелите сенки на любимите чинари на ул.”Иван Вазов”. Очаквайте информация за следващото издание на фестивала през 2024г.

10. Първото издание на Майна Town Weekend

През септември, за пръв път се проведе и Майна Town Weekend. Още едно многопластово събитие, което обърна специално внимание на градската среда, еко практиките, иновативните подходи, силните майни, татуираните автомобили и… не на последно място, вкусната бира! Два дни, пет локации и пет квартала. Можете да разгледате подробностите тук.

11. Откриване на "Галерията"

Септември, по стара пловдивска традиция, беше изключително наситен откъм културни събития. А за да завърши подобаващо, на 30.09.23г. отбелязахме откриването на най-новото пространство за изкуство в града под тепетата – Галерията/Galeriata. В ателиетата, разположени в бившата болнична сграда на ул.”Райко Даскалов” 73 се помещават над 20 съвременни творци. Можете да разгледате ателиетата тук.

Няма как да пропуснем и вълнуващи акценти като:

Концертът на Escape-ism
Наградата “Икар” на Куклен Театър Пловдив за спектакъла “Невидимият Тонино
Проектът RE:CONNECT, свързващ двете столици на културата – Пловдив и Тимишоара
24-тото издание на “Bulgacon
Интересните срещи в поредицата “Успешните
Тазгодишното издание на “Капана Фест” и силната музикална програма
Срещата с Драго Янчар
Още едно страхотно издание на Design WeekEnd 2023

И още много други прекрасни събития и срещи, които направиха 2023г. още по-значима в културно и социално отношение в града под тепетата. 

Каква година само!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »