Код Памет: Празници на Стария град

 Код Памет: Празници на Стария град

Една от най-големите гордости и предпочитани локации за граждани и туристи в бившата Европейска столица на културата е именно Старият град! По този повод ви каним на едно страхотно събитие, което предстои да започне от идния понеделник и да продължи чак до неделя. Говорим за Празници на Стария град! 

Ето какво крие за нас празничната програма ден по ден:

В понеделник (13.09) в Цар Симеоновата градина от 18:00ч. предстои откриването на документалната изложба “Тепетата на Пловдив”. Един красив фоторазказ, който ще ни покаже красотата на забележителните хълмове!

От 20:30ч., на Античния театър, ни очаква концерт, който отбелязва не само 75 годишния юбилей на Христо Кидиков, но и 50 години откакто е на сцена – концертът “Пловдив в моето сърце”. Специално участие в него ще вземат Веселин Маринов, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова, Орлин Горанов, Росица Кирилова, Тони Димитрова, Развигор Попов и Общински духов оркестър – Ловеч “ЕРА Балет”. Можете да вземете своята покана от Билетен център (пред Община Пловдив).

Във втория ден от празничната програма (14.09) от 18:00ч. предстои откриването на изложба “Род” на Радина Росенова. Изложбата ще бъде поместена в Къща на Верен Стамболян, ул.”Кирил Нектариев” №15 и ще бъде достъпна до 30.09.

От 20:00ч. ще се състои премиерата на книгата на Татяна Лолова “Дневници & Делници”, както и новия документален филм за актрисата “Татяна Лолова: безкрайният спектакъл”. Всичко това ще бъде представено на живо от Георги Тошев на Римския стадион.

В сряда (15.09) от 13:00ч. до 16:00ч. ще се състои опознавателен тур и образователен куиз “Старинен Пловдив” съвместно с Национален институт за недвижимо културно наследство.
Стартовата локация е Къща Клианти, ул.”Тодор Самодумов” №3А.

От 18:00ч. предстои изложбата “Светлина и петна” на Калина Илиева и Петър Аврамов (живопис и авторски лампи). Тя ще се помещава в Къща Клианти и ще бъде достъпна до 30.09.

В четвъртък (16.09) от 11:00ч. в Балабанова къща ще се проведе дискусия на тема “Подкрепа на Европейския съюз за развитието на туризма и творческите индустрии”. След това от 16:00ч. ще се състои опознавателният пешеходен тур с екскурзовод – Крачка по крачка за здраве и познание. Турът ще премине по стъпките на пловдивските художници и ще се състои във връзка с Европейска седмица на мобилността (16.09-22.09). От 18:00ч. ни очаква изложбата с авторски шапки на Юлия Райчевска “Въплъщение и стил” в Къща Хиндлиян, а от 19:00ч. в Къща на Верен Стамболян ще се проведе благотворителна изложба в полза на НХГ “Ц. Лавренов”, с картините от пленер “Рисувам с духа на Маестро Ди Киро”.

Последният работен ден от седмицата (17.09) ни посреща с документалната фотоизложба “Зографът на свободата”, посветена на 175 години от рождението на видния творец и общественик Георги Данчов – Зографина. Тя ще бъде открита от 18:00ч. на ул. “Арх.Христо Пеев №2” и ще бъде достъпна до 30.09.

ПРОГРАМАТА ПРЕЗ УИКЕНДА

Съботния ден (18.09) стартира с изложба “Марин Върбанов – живот и творчество” от 11:00ч. и от 12:00ч., в зона клюкарника ще се състои излъчване на авторския филм на Георги Тошев от поредицата “Децата на другата България”. Историята на известния български художник и неговите наследници можете да научите в Къща Никола Недкович, ул. “Цанко Лавренов” №3.

От 13:00ч. до 16:00ч. съвместно с Национален институт за недвижимо културно наследство ще се състои детска творилница на тема “Оцвети Старинен Пловдив: детайли” в Къщата на д-р Стоян Чомаков на ул. “Съборна” №18.

Денят завършва с ученически рок концерт от 18:30ч. в Малка раннохристиянска базилика (в двора), на бул. “Княгиня Мария Луиза” №31А.

последния ден от Празници на Стария Град (19.09) от 11:00ч. ви каним на концертно матине: Памет за проф. акад. Николай Стойков, в Балабанова къща, на ул. Константин Стоилов №57. Веднага след това, от 11:30 до 16:30, в китния двор на възрожденската Къща на Верен Стамболян, на ул. Кирил Нектариев №15 ще се проведе гайдарска работилница! Програмата приключва в 18:30ч., на Римски стадион, с концерт “Диснилендът и градът”. В него взимат участие големите майстори Невилиян Гемижев, Венцислав Благоев, Петър Момчев, Александър Борисов и Александър Куманов.

Очакваме ви там!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »