Африканска лунна пеперуда отново се излюпи в зала “Тропик”

 Африканска лунна пеперуда отново се излюпи в зала “Тропик”

Екземпляр Африканска лунна пеперуда (Argema mimosae) от семейство Сатурниди (Saturniidae) се излюпи в зала „Тропик“ на Регионален природонаучен музей Пловдив

Видът се среща в Източна и Южна Африка. Възрастните имат размах на крилата около 10-12 см и дължина от главата до задния издължен край на крилата 12-14 cm. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да видят атрактивната пеперуда и да я снимат за спомен.

Но това не е всичко! 

Този уикенд, в Регионален природонаучен музей Пловдив и експозиция “Безгръбначни” ще заблести най-скъпата пеперуда в света – Кралица Александра.

Птицекрилата пеперуда на кралица Александра от вида Ornithoptera alexandrae е открит през 1906 г. от Албърт Стюарт Мийк , колекционер, нает от Уолтър Ротшилд за събиране на естествени образци от Нова Гвинея. През следващата година Ротшилд кръщава вида в чест на Александра Датска . 

Женските представители на птицекрилата пеперуда са по-големи от мъжките с подчертано по-кръгли, по-широки крила. Женската може да достигне и леко да надвиши размах на крилата от 25 см до 28 cм дължина на тялото 8 cм. Женската има кафяви крила с бели петна. При този вид има изразен полов диморфизъм. Мъжките са по-малки от женските. Коремът е ярко жълт. Размахът на крилата на мъжките може да бъде приблизително 20 см, но по-често около 16 см.

Входът за зала „Тропик“ и Експозицията на музея е с редовен билет!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »