На разходка в Епископската Базилика на Филипопол

 На разходка в Епископската Базилика на Филипопол

Миналата неделя (18/04/21г.) се състоя официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол, а вчера имахме удоволствието да я посетим и ние! 

Прекрачвайки прага на най-голямата раннохристянска църква в страната и една от първите построени в Римската империя, пред нас се разкри зашеметяваща гледка. С внушителен мащаб и топло осветление бяхме посрещнати и приканени да разгледаме новия културен център.

Модерна структура, дигитални визуализации, майсторски макети и интерактивни табла са разположени навсякъде из базиликата. На първия етаж можете да се потопите във виртуалната реалност и да разгледате дигиталната възстановка на обекта, както и да научите повече за символиката, вплетена в мозайките. 

Влизаме малко по-навътре и пред нас се открива гледка към спираловидната пътека, изкачваща ни към втория етаж. В средата на спиралата са окачени красиви мозайки, изобразяващи различните птици, присъщи за епохата. Античните мозайки на базиликата са запечатали образите на над 100 птици. 

Просторният втори етаж на базиликата е осеян с красиви плетки, интерактивен кът, където можете да се запознаете с различните видове птици, фронтална гледка към храм Свети Лудвиг и разкошен детски център.

За най-малките посетители на обекта доброто преживяване е гарантирано, благодарение на редицата интересни и модерни забавления, свързани с история, култура и археология, достъпни на втория етаж. 

Без да ви издаваме повече неща, ви препоръчваме горещо да посетите това богато наследство и да се убедите сами!

/Посетете официалния сайт на базиликата ТУК/

Translate »